Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Waar kom je vandaan?

11 maart 2016, gepubliceerd door Dirk Boersma

In Indonesië stellen mensen ellkaar vaak de vraag waar je vandaan komt, dat is geen gewone nieuwsgierigheid. Ze willen vaststellen waar je bij hoort, door welke wortels je gevoed bent, wat je meegekregen hebt in je ontwikkeling. Ze vinden zo ook uit waar aanknopingspunten zitten.

Waar kom je vandaan?
Het was wel even wennen, toen we voor het eerst in Indonesië gingen wonen, nu bijna 30 jaar geleden. Alles was er anders, het weer, het eten, de taal, de mensen zagen er anders uit. Ik was ineens niet klein meer zoals in Nederland, ik was ineens groot. En bij een bushalte, in een winkel of bij het postkantoor zei er niemand “mooi weer hè” of pfff … wat is het warm”. Nee, gesprekken begonnen heel anders.  Het eerste wat je van iemand hoorde was een vraag: ”waar kom je vandaan?” Eerst vond ik dat wel logisch, ik zag er anders uit, ze waren natuurlijk nieuwsgierig naar het land waar ik vandaan kwam. Tot ik na een tijdje merkte dat Indonesiërs die vraag ook aan elkaar stellen. Het was dus niet alleen nieuwsgierigheid naar mijn westerse achtergrond.

Je wortels kennen
Naarmate ik de culturen in Indonesië beter leerde kennen begon ik te begrijpen dat die vraag bedoeld is om te ontdekken wat je wortels zijn. Die wortels zeggen iets over jou, over de waarden die je hebt meegekregen, over je gebruiken en je gewoonten. Toen ik ontdekt had hoe het zat heb ik die gewoonte overgenomen en het verraste me hoe fijn mensen het vinden als ze die vraag krijgen. Ze praten graag over hun ouders, hun grootouders, hun familie, hun dorp. Enkele jaren geleden ben ik met mijn jongste dochter naar het dorp gereisd waar haar grootvader vandaan komt. Drie verschillende vliegtuigen, een oude boot en een klein minibusje brachten ons naar Ngut. De mensen in dat dorpje tussen oerwoud en de zee, die bijna allemaal dezelfde familienaam droegen als mijn vrouw en haar vader, toonden zich verheugd ons te zien. We voelden ons zeer welkom. Het was alsof we thuis kwamen hoewel we deze mensen nog nooit gezien hadden en alleen uit verhalen kenden. Zo kenden zij ons ook en de verhalen over voorouders kenden we allemaal. Volgens de familie van mijn dochter waren we naar het dorp geroepen door de voorouders. Het bestond niet dat we er zomaar op eigen initiatief naartoe gereisd waren. Toen we weer vertrokken kreeg mijn dochter een antiek bord mee, een bord waardoor ze verbonden blijft met haar voorouders.

Zonder wortels
Er is nog veel meer te vertellen, maar voor deze blog is het genoeg om duidelijk te maken dat het belangrijk is om je wortels te kennen, zoals Gianpiero Petriglieri, hoogleraar aan Insead betoogd. Petriglieri benadrukt dat het in deze tijd, waarin zoveel verandert en mensen regelmatig van baan veranderen, belangrijk is om je banden te onderhouden. Flexibiliteit en betrokkenheid zijn vreemde bedgenoten, zegt hij. En hij noemt de banden met drie zaken die essentieel zijn, de banden met mensen, met plaatsen en met je purpose (je bedoeling).

Kiezen voor mensen
En, zegt Petrigieri, als je keuzes moet maken laat mensen dan voor purpose gaan. Keuzes maken betekent offers brengen, dat is wat anders dan keuzes uit de weg gaan. Door keuzes te maken zien mensen wat je belangrijk vindt. Keuzes maken kan anderen duidelijkheid bieden waarin je te vertrouwen bent en vertrouwen staat centraal in leiderschap. In je keuzes laat je zien wat je de moeite waard vindt. Al je aandacht richten op je purpose, op wat je wilt zijn, op de betekenis die je wilt hebben doet je het risico lopen jezelf kwijt te raken en daarmee ook de band met de wortels waardoor je wordt gevoed. De mensen verbinden je met die wortels.  Misschien is de frustratie waarover Lolly Daskal in haar artikel over het dilemma van de servant leader schrijft daar wel een gevolg van. Je verliest de moed als je ziet hoe ver het doel of de doelen nog van je verwijderd zijn. Lolly Daskal heeft een aantal praktische tips om te voorkomen dat je in die situatie blijft steken.

Praktische tips

  • Leidt vanuit je innerlijke mens (lead from within), maak bewuste keuzes in je handelen vanuit wie je bent, met je passie, met volharding en met een gevoelig hart.
  • Weet hoe je moet luisteren, oefen je daar steeds in en realiseer je dat luisteren één van de meest zuivere vormen van respect tonen is. Als je echt luistert en wegblijft uit het alvast formuleren van je antwoord, dan laat je merken dat je echt zorg hebt voor iemand.
  • Wees empathisch, dat betekent dat je met de ogen van de ander kijkt, met diens oren luistert en met diens hart voelt.
  • Zorg voor inspiratie en motivatie. Praat met anderen vanuit de wetenschap dat iedereen ergens bang voor is, dat iedereen ergens van houdt en dat iedereen verliezen kent.
  • Een diep zelfbewustzijn helpt ons te ontdekken wat  onze kwaliteiten en talenten zijn en hoe deze in te zetten voor de mensen om ons heen. Dat diepe zelfbewustzijn maakt tegelijk onze beperkingen helder en helpt ons om bescheiden te blijven.
  • Zorg voor een visie. Leiderschap is de competentie om een visie te realiseren. Deel de visie met de mensen om je heen zodat ze zich ermee kunnen verbinden en bijdragen aan de verwerkelijking ervan.
  • Verbind je aan de groei van mensen, zorg voor een veilig klimaat waarin mensen durven proberen en fouten kunnen maken. Wees je ervan bewust dat de meeste mensen meer kunnen dan jij weet.
  • Bouw gemeenschappen, hier gaat het om de leider als sociale architect, die een omgeving schept waarin mensen zich erkent voelen, zich  durven laten zien, durven aanspreken en weten dat aangesproken worden veilig is.

Bij al deze zaken gaat het om zijn wie je bent, om in open verbinding staan met je wortels. Vanuit je  wortels komen  de moed en de kracht om je verantwoordelijkheid en daarmee leiding te nemen.

Dit onderwerp komt ook aan de orde in onze trainingen Coachend Leiderschap en Excellent Leiderschap. Van beide trainingen begint binnenkort weer een nieuwe editie. Misschien ken je iemand voor wie deze trainingen interessant kunnen zijn. Voor meer informatie en aanvangsdata kun je terecht op onze website https://www.excellentleiderschap.nl/opleiding-en-training/”

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063