05 februari 2015, gepubliceerd door Dirk Boersma
We kunnen prachtige plannen maken, of afspraken goed vast leggen maar de praktijk is veel weerbarstiger dan het papier. Vaak zijn er zaken waar je geen rekening mee gehouden hebt. menen hebben een andere interpretatie of begrijpen het gewoon niet. Dan komt het aan op volhouden en doorzetten. maar, hoe doe je dat?
De praktijk
Gisteren schreef ik over de Magna Carta, over het belang van zaken die daarin zijn vastgelegd en die nog doorklinken in deze tijd, de ongehinderde toegang tot het recht bijvoorbeeld is in onze dagen nog steeds actueel. In de discussies over de voorstellen van staatssecretaris Teeven in het parlement klinken ze door. Kamerleden maken zich zorgen over de financiële barrières die de staatssecretaris lijkt op te werpen om de begroting van justitie in de klauw te kunnen houden. De argumenten, die we in de discussie horen zouden zo uit de Magna Carta kunnen komen. En, zoals ik gisteren al schreef, ook in de Universele van de Rechten van de Mens, zien we dat is teruggegrepen op de Magna Carta, Nu, 800 jaar later is dat nog steeds actueel.
Het is bijzonder om te lezen dat de Magna Carta kort na haar ondertekening alweer ter discussie werd gesteld. En hoe vaak zien we dat niet. Net heeft het parlement de nieuwe aanpak van de PGB’s goedgekeurd of de partijen die de nieuwe wet recent goedkeurden, willen al weer debatteren over de uitvoering ervan waar op dit moment veel problemen mee zijn.
Laat maar zitten
Hoe vaak komt dat niet voor ook als het om leiding geven gaat. Je denkt iets geregeld te hebben, je denkt overeenstemming te hebben bereikt en dan blijkt het in de uitvoering toch niet goed te gaan. Je zou er soms moedeloos van worden. Je denkt op een bepaald moment: ”laat maar zitten” en als er anderen bij zijn maak je er een wegwerp gebaar bij om nog duidelijker te maken dat je er helemaal genoeg van hebt. Je kunt ook reageren met het nemen van eenzijdige maatregelen. Je deelt straffen uit of je geeft iedereen een opdracht. Wie niet horen wil moet voelen denken we dan. Dat was ook wat koning John en de edelen in Engeland deden. Na het ondertekenen van de Magna Carta werd de strijd gewoon voortgezet, op het slagveld maar ook op het politieke vlak. De Paus en de koning van Frankrijk werden bij de strijd betrokken. De Magna Carta werd ook steeds weer aangepast.
We maken die dingen niet alleen mee op nationale of internationale schaal. Ook in onze eigen omgeving maken we zulke dingen mee, als directeur, als chef, als supervisor maar ook als gewone medewerker, we denken dat we zaken geregeld hebben mar de praktijk blijkt anders. We hebben een pestprotocol op school maar er wordt nog steeds gepest. Er is een anti rook beleid maar er wordt nog steeds gerookt. En de nieuwe leaseautoregeling leidt tot meer gedoe dan het ontbreken van een regeling. En, zo kan iedereen wel voorbeelden uit de eigen praktijk bedenken. Het gaat altijd anders.
Omdat het altijd anders gaat is het belangrijk om vol te houden om door te zetten en om vast te houden. “Eén zwaluw maakt nog geen zomer” is een oude Nederlands gezegde.
Adviezen
Oud FBI agente en leiderschapscoach LaRae Quy schreef daar in oktober 2012 een mooie blog over waarin ze 9 adviezen heeft, die helpen bij het volhouden.In haar inleiding schrijft ze;
Hier zijn haar adviezen;
Het geeft niets wanneer je even van een succes geniet maar wees je ervan bewust dat je nooit definitief alleen voor elkaar hebt. Het is belangrijk om alert te blijven. Het gaat altijd anders dan je denkt.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063