Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Flexibiliteit en coachend leidinggeven

23 augustus 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma

Er wordt vaak een beroep gedaan op de overheid om te komen tot meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Ga coachend leidinggeven dan hoef je niet op de overheid te wachten, dan kun je vandaag al met de flexibilisering beginnen

Te oud
Een bloembindster ergens in het westen van de provincie Brabant als ik mij niet vergis, heeft met succes haar ontslag aangevochten. Haar werkgever wilde afscheid van haar nemen omdat ze inmiddels de 65 jaar was gepasseerd en ze had bezwaar gemaakt wegens leeftijdsdiscriminatie. Zoals wel een beetje te verwachten was, leidde dit bericht tot oproepen de arbeidsmarkt flexibeler te maken. Toen ik erover nadacht realiseerde ik mij ineens dat die vraag aan de overheid een vreemde vraag is. De overheid vragen iets flexibeler te maken is een contra dictio in terminus want de stuurmaatregel waar de overheid over beschikt is wetgeving of regels opstellen en wetten en regels zijn een beperking van de flexibiliteit, die leiden juist tot starheid.

Starheid
Die starheid is niet altijd slecht, die starheid biedt ook zekerheid en zekerheid is in veel situaties handig, het leidt toe dat je als je de regels tenminste kent, snel weet hoe je moet handelen. Flexibiliteit betekent dat je naar bevind van zaken kunt handelen, dat je de situatie in ogenschouw nemend en de belangen wegend tot een goede keuze kunt komen. Als je de overheid vraagt om dat voor je te regelen gaat het nog een tijd duren voordat het geregeld is. Niet omdat de overheid onwillig is maar meer omdat de overheid alleen iets voor elkaar krijgt door dingen op te schrijven. Er moet op z’n minst een nota overkomen waarin de grote lijnen zijn geschetst en daarmee is de flexibiliteit alweer beperkt. Als flexibiliteit wilt, dan moet je regels afschaffen en in elke situatie met elkaar in gesprek gaan over wat de beste oplossing is voor betrokken partijen.
De vraag om meer flexibiliteit is al een oude vraag. Die noodkreet wordt allang geslaakt als een bedrijf weer eens hoge afkoopsommen moet betalen als er gedwongen van iemand afscheid wordt genomen. Dan hoor je weer dat het in Nederland zo lastig is om iemand te ontslaan. Bij nadere beschouwing blijkt echter in bijna alle gevallen een goed dossier te ontbreken zodat niet aangetoond kan worden dat er goede gesprekken zijn gevoerd met het slachtoffer om hem op het rechte spoor te houden of in het rechte spoor te krijgen.

Coachend leiderschap
Als je echte flexibiliteit wilt zit daar echter de oplossing. Dan gaat het erom dat je bewust met de arbeidsrelatie omgaat. Dat je regelmatig met je medewerker praat. Dat je weet waar hij of zij mee bezig is en dat de medewerker weet wat jou als leidinggevende  in jullie relatie bezig houdt. Wij noemen dat coachend leiderschap. Coachend leiderschap levert je een maximale flexibiliteit op. Coachen leiderschap betekent echter ook dat je ruim aandacht besteedt aan de relatie die je met je medewerkers, je collega’s en je leidinggevenden hebt. Als we het daarover hebben horen we vaak als tegenwerping dat leidinggevenden daar geen tijd voor hebben. Die zijn veel te druk om al die tijd in de relatie en de samenwerking te steken. Die reactie kan ik me wel voorstellen, want als je geen tijd in de relatie steekt ben je al gauw druk met het uitvoeren van werk wat eigenlijk bij anderen thuis hoort, je bent dan druk met instrueren, controleren en corrigeren.

Tijdswinst
Als je coachend leiding geeft valt er op dat front een heleboel tijd besparen. Een projectdirecteur van een grote softwareontwikkelaar, liet zich aan het begin van een trainingnegatief uit over een coachende stijl van leiding geven. Directief zijn, instrueren, richtlijnen meegeven en corrigeren waren volgens hem veel effectiever. Voor dat coachen had hij geen tijd. Maar na afloop van de training na een paar maanden, gaf hij ruiterlijk toe da het coachen hem een enorme tijdwinst had opgeleverd. De kwaliteit van zijn projecten was erdoor verbeterd, hij was er veel minder tijd aan kwijt en kon zich nu veel meer met klanten en de toekomst bezig houden.

Flexibiliteit
Coachen leiding geven levert dus tijdwinst op en een betere relatie met de mensen om je heen. Je weet waar mensen  mee bezig zijn, ze houden zelf hun resultaten in de gaten. Samen ontdek je snel hoe het beter kan maar ook dat het niet meer gaat en dan zoek je samen naar een oplossing. Je hebt altijd een dossier, niet omdat je dat aan het bouwen was om iemand eruit te werken maar omdat je in de relatie altijd helder en transparant naar elkaar toe bent. En als iemand 65 wordt dan weet je wat je aan elkaar hebt, je weet dat iemand langer door wilt werken en daar heb je afspraken met elkaar over gemaakt. Je bent dan niet verbaasd als blijkt dat iemand toch wil blijven. En als de kwaliteiten daartoe bij iemand ontbreken is daar ook allang op geanticipeerd. Dus als je snel iets doen wilt aan de flexibilisering van de arbeidsmarkt, wacht dan niet op acties van de overheid maar ga coachend leiding geven.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063