Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Commitment en resultaat

25 augustus 2012, gepubliceerd door Monty Trapman

Sturen op inspanning is bevredigend, sturen op resultaat lonend

Onze dagen op de hei zitten er op. Drie dagen hard werken aan gewenste resultaten benoemen, plannen maken, afspraken maken, en aan professionaliteit werken.
Inspannend, uitdagend en inspirerend.

Graag willen
Zoals gewoonlijk willen we erg veel. Gelukkig maar, als je niks meer wilt is het einde in zicht.
We benoemen met gemak wat we zoal willen, discussiëren daar over, komen tot conclusies. En voor we het weten stappen we in de bekende valkuil van vaag blijven, van geen echt commitment aangaan.

Inspanningsverplichting
Het is zo verleidelijk om je te verbinden aan: “Ik doe mijn uiterste best”. Dan beloof je om aandacht aan klanten te geven, stukken te schrijven, materiaal te ontwikkelen. Dat klinkt prachtig. En voor je het weet is iedereen blij: wat doen we toch allemaal ons best. En toch houd je elkaar ongemerkt voor de gek, jezelf incluis.

Resultaatverplichting
Het wordt pas echt menens als je het lef hebt om aan te geven welk resultaat al die inspanning moet opleveren. Als je durft te zeggen: Ik ga zoveel potentiele klanten bezoeken, en dat levert zoveel aan opdrachten op, gespecificeerd naar bedrag en doelgroep. Natuurlijk is het dan verleidelijk om te zeggen dat je dit niet kunt garanderen, dat je helaas niet helderziende bent. Klopt, maar toch. Als je niet zo specifiek durft te zijn hou je een slag om de arm, heb je jouw excuus voor weinig resultaat al voorgeprogrammeerd. En heb je dus een excuus om niet het onderste bij jezelf uit de kan te halen.

Commitment
Als je wel zo specifiek durft te zijn, als je concrete resultaten durft te noemen ga je een echt commitment aan, met jezelf en met je collega’s. En inderdaad, er is geen garantie voor succes. Maar als iedereen het echt eens is over wat er aan resultaat moet komen, als iedereen daar een echt commitment op heeft kun je hulp vragen en hulp bieden. Dan moet je wel tijdig blijven communiceren over hoe een en ander verloopt. Dat heet voorkoppeling. Als je alleen aan terugkoppeling doet ben je te laat. Dan kun je achteraf vertellen dat het niet gelukt is en hoe dat komt: “Sorry, ik heb het echt geprobeerd, maar ja, …….”. In heel wat projecten ben ik dat laatste tegengekomen. De voorkoppeling die leidt naar realiseren helaas te weinig.
En jij, hoe specifiek durf jij te zijn? En vraag je van jouw medewerkers om dat ook te zijn? Ga je voor de kansen of voor de excuses?

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063