12 september 2012, gepubliceerd door Dirk Boersma
Cadeautjes versterken de verkeerde band
Cadeautjes
Deze week hoorde ik een ondernemer met bitterheid spreken over de ondankbaarheid van zijn personeel. Hij had personeelsleden, die het moeilijk hadden geholpen. Hij had van alles voor ze geregeld en zelfs geld geleend. Dat geld niet eens terug gevraagd en nu hij het zelf wat moeilijker had door de crisis en ook een keer wat terug vroeg, op wat meer begrip rekende kreeg hij alleen maar boosheid en verwijten. Ik ken zelfs een ondernemer, die alleen maar mensen in dienst neemt, die een probleem hebben. Hij lost dat probleem voor ze op. Loopt zich de benen uit z’n lijf voor de medewerkers en, wat krijgt hij, “stank voor dank”.
In de verkiezingsstrijd is eenzelfde fenomeen waar te nemen. De partijen en de lijsttrekkers doen beloften aan hun kiezers maar er komt maar zelden dankbaarheid voor terug. Ik geloof dat alleen vadertje Drees op dankbaarheid mag rekenen.
Disfunctionele afhankelijkheid
Het probleem van cadeautjes het probleem van afhankelijkheid is dat het een evenwaardige relatie in de weg staat. In een evenwaardige relatie hebben beide partijen verantwoordelijkheid voor het in stand houden van die relatie. In een niet evenwaardige relatie is de kern van de relatie de afhankelijkheid. Beide partijen willen die afhankelijkheid in stand houden en zo ontstaan er wat wij disfunctionele patronen noemen.
In de opvoeding van je kinderen is de pubertijd een beruchte periode. Het is de periode waarin de relatie tussen ouders en kinderen veranderd. De ouders moeten het kind loslaten en het kind moet z’n verantwoordelijkheid gaan nemen om op eigen benen te kunnen gaan staan. Het merkwaardige is dat naarmate het elkaar loslaten beter lukt er een betere relatie tussen ouders en kinderen ontstaat. Lukt dat loslaten niet dan ontstaar er veel boosheid en frustratie over en weer. Vaak leidt dat tot een spiraal waar je maar moeilijk uitkomt.
Evenwaardigheid
Coachend leiding geven is gebaseerd op evenwaardigheid dat betekent dat voor beide partijen in de relatie helderheid bestaat over wat er van elkaar verwacht wordt en waar op aangesproken mag worden. Coachend leiderschap betekent dat je de verantwoordelijkheid laat waar de verantwoordelijkheid hoort. Je geeft alleen cadeautjes als iemand jarig is, gaat trouwen of als er een baby wordt geboren maar je geeft vooral geen cadeautjes om iemand afhankelijk van je te maken. Je komt dan in de verkeerde spiraal. Dat maakt de relatie troebel en belemmert een open communicatie. Die open communicatie is nodig om elkaar scherp te houden op de resultaten die bereikt moeten worden. Die heb je met elkaar afgesproken.
Doorbreek de spiraal
Voor veel leidinggevenden blijkt dat loslaten nog niet gemakkelijk. Die voelen zich wel comfortabel bij die afhankelijkheid. Die blijven denken dat een cadeautje mensen ertoe brengt harder te gaan lopen. Vergeet het maar. Mensen gaan hun verantwoordelijkheid pakken als ze serieus geworden nomen, als er naar ze geluisterd wordt als er vragen aan ze worden gesteld.
Als je wilt dat jouw medewerkers hun verantwoordelijkheid gaan nemen, als je de spiraal wilt doorbreken dan moet jij als leidinggevende de koe bij de horens vatten en veranderen. Begin er vandaag nog mee.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063