16 september 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma
Journalisten van de NRC hebben het dagboek van Arthur Gotlieb gepubliceerd. de man, die dit voorjaar een eind aan zijn leven maakte, omdat hij ondanks zijn goede bedoelingen, nergens binnen zijn bedrijf met zijn verhaal terecht kon en het idee had, langzaam maar zeker eruit te worden gewerkt. Er wordt geschreven over bestuurders en managers die niet deugen. er wordt gewezen op de noodzaak van een veilige plaats voor klokkenluiders en een actievere rol voor HR en de medezeggenschap. Maar wat doe je nu zelf als je in die situatie terecht komt
Eruit gewerkt
Een discussie in een groep op Linked In trof mij. Het is een discussie over een oud onderwerp. De discussie vindt plaats rondom de recente publicatie van het dagboek van Arthur Gotlieb, de medewerker van de NZA, die dit voorjaar een einde aan zijn leven maakte.Een gebeurtenis, die diepe indruk op mij maakte. In de discussie gaat het over de NZa, over foute interimmers, falende bestuurders, een niet functionerende HR afdeling en een al even onzichtbare OR. De zaak Gotlieb staat niet op zichzelf. Topbestuurders komen regelmatig negatief in het nieuws en de laatste tijd moeten ook interimmers het ontgelden. Bestuurders moeten verdwijnen op de ene plaats en duiken elders weer op. Er is een test ontwikkeld om narcistische trekjes bij bestuurders te kunnen vast stellen, zodat voorkomen kan worden dat ze er een puinhoop van maken in een organisatie en de nieuwe hoogleraar corporate governance in Tilburg Cees Kools, stelde bij zijn aantreden vast, dat regels niet helpen maar dat het om gedrag gaat. Ja, en eigenlijk weten we dat allemaal wel. Een verkeersdrempel kan helpen om mensen rustiger door een straat te laten rijden, er zijn echter ook mensen, die de drempel als lanceerbasis gebruiken. Het gaat om het gedrag van mensen.
In de knel
Wat moet je met al deze wijsheid als je in een organisatie in de problemen bent gekomen. Als je gedacht hebt dat de leiding het op prijs zou stellen dat je de vinger op de zere plek legde en je merkt dat het tegendeel het geval is? Wat moet je als je merkt dat je steeds meer in de kou komt te staan en je langzaam maar zeker het bedrijf uit wordt gewerkt?
Mijn collega Willem Verhoeven, schreef daar met Frans Nijland en Pascal Besselink in 2008, naar aanleiding van de casus van Frans Nijland een boek over. Help mijn baas wil me kwijt (2008). In dat boek worden het toen geldende juridische perspectief maar ook het emotionele perspectief geschetst, waar je mee te maken hebt als je het bedrijf wordt uitgewerkt. Het is in zo’n situatie belangrijk om emotioneel overeind te blijven. In de volksmond zeggen we dat je in zo’n situatie stalen zenuwen nodig hebt. Er wordt je zoveel onrecht aangedaan. Je moet zoveel slikken en ga dan maar eens op een goede manier met je emoties om.
Zit niet stil, blijf in beweging
Organisatieadviseur en oud FBI agent LaRae Quy schreef 3 augustus van dit jaar een blog met als titel “Most Important Tip For Building Mental Strength—Keep Moving or Die”. De basis van haar tip is dat je moet blijven bewegen. Als je stil gaat zitten is het afgelopen. Ze heeft vijf tips om in beweging te blijven.
LaRae Qui haalt een Afrikaans spreekwoord aan: ”het maakt niet uit of je een antilope of en leeuw bent als je niet gaat rennen als de zon opgaat, zul je zeker sterven”.
Wat heb jij nodig om in beweging te blijven?
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063