06 februari 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma
Hoe kun je je onderscheiden van anderen, waarin maak je het verschil? Probeer eens om te gaan samenwerken. Zorg er met partners voor dat een keten goed functioneert, als je dat goed doet ben je buitengewoon onderscheidend.
De niche
Veel ZZP’ers verdienen hun eigen kostprijs nog niet, dit bericht werd door veel media gebracht gisteren. Onder de ZZP’ers die onder de kostprijs werken zijn veel ZZP’ers, die werkzaam zijn in de bouw. In de radioprogramma’s, die dit brachten werd natuurlijk ook over oplossingen voor dit probleem gesproken. Een hoger uurloon in rekening brengen was een suggestie, weer in dienst gaan bij een grote bouwer een andere, en de derde die voorbij kwam was in een niche gaan zitten. Iets gaan doen wat anderen nog niet doen. Daarbij dacht ik, toen ik het hoorde aan werken met andere materialen of het gebruik van andere technieken zoals misschien het gebruik van tadelact (een uit Marokko afkomstige sierpleister) in plaats van tegels in vochtige ruimten. Niet iedereen kan dat en als je het wel kan zit je in een nichemarkt. Ik hoorde deze berichten over de knellende positie van ZZP’ers toen ik op weg was naar een afspraak waar ketensamenwerking in de bouw als onderwerp op de agenda stond en ineens schoot me een niche te binnen. Die niche is ketensamenwerking. Als je in staat bent om goed samen te werken met partners in de bouwketen, dan heb je een echte niche te pakken.
Ketensamenwerking
Er is veel behoefte aan betere samenwerking in de keten in de bouwwereld. Er wordt ontzettend veel verspild door het ontbreken van de samenwerking of door het bewust opzetten van tegenwerking, dat is nog erger. Niet alleen in de bouw is dat een probleem, ook op allerlei andere terreinen is ketensamenwerking een kritische succesfactor en ook op die andere terreinen is die vaak moeilijk te realiseren. Er wordt erg veel gesproken over ketensamenwerking. Maar het blijft vaak bij erover praten of het sluiten van convenanten. Echte samenwerking is echter iets wat in de praktijk moet geschieden. Samenwerken betekent dat je de ander in staat stelt een zo goed mogelijk product of een zo goed mogelijke dienst af te leveren. Het betekent dat je je medeverantwoordelijk voelt voor het resultaat van je partner en dat je bovendien je partner in de gelegenheid stelt jou zo te steunen dat jij ook het beste resultaat levert. Daarvoor is het nodig dat je meedenkt met die ander en dat je de ander in de gelegenheid stelt om met jou mee te denken. Dat regel je niet in contracten, in protocollen, in functieomschrijvingen en taakomschrijvingen. De buschauffeur die weg rijdt als er nog een moeder met een kind aan komt rennen, doet wat er op zijn rooster staat. Hij houdt zich aan z’n instructie. Maar de conducteur die in Baflo, vroeger, het boemeltje nog even liet wachten als je naar het station kwam rennen, begreep wat ketensamenwerking was. Het gaat om doen, niet om het uitspreken van intenties.
Tranen
In de tijd dat ik zelf mijn huis verbouwde in de jaren 70 van de vorige eeuw, belde mijn vrouw mij af en toe huilend op. Het ging altijd over de aannemer, die zich weer niet aan de gemaakte afspraken hield, de overeengekomen tijden klopten niet of er werd iets in gewijzigde vorm uitgevoerd. Nog niet zo lang geleden coachte ik iemand, die mij in het eerste gesprek al vertelde dat hij het druk had met de klachten en teleurstellingen van zijn vrouw, die er niet meer tegen kon dat bij de verbouw van hun luxe villa de aannemer en diens partners continu verzuimden de afspraken na te komen. Ook hij kreeg tijdens belangrijke besprekingen een huilende vrouw aan de telefoon en kon dan weer achter de aannemer aan. Hij liet zich dan weer gerust stellen door de aannemer, maar een paar dagen later herhaalde het tafereel zich weer.
Gedrag
Het komt in deze voorbeelden aan op ander gedrag, niet op mooie woorden. In een recente blog van Jesse Lynn Stoner met als titel “Don’t be great, do great” refereert ze aan een verhaal over Abraham Lincoln. Het verhaal gaat over Lincoln, die graag naar een bepaalde dominee luisterde. Op een keer had ,hij onzichtbaar in de kerk gezeten, een knappe preek gehoord. Na afloop vroeg één van de aanwezigen hem wat hij van de preek vond. Lincoln prees de preek, goed opgebouwd, logisch in elkaar gestoken, mooie zinnen enzovoort. Dus je vond ‘m excellent vroeg de vragensteller. “Nee” zei Lincoln, “Ik vond de preek niet goed want de dominee riep ons niet op tot actie en het gaat om actie. Het gaat om doen!”
Dat is ook een uitgangspunt wat wij in ons werk hanteren. Het gaat niet om er anders over praten, het gaat om anders doen. Ketensamenwerking is ook een kwestie van anders doen.
Uitgangspunten
Als je zo in staat bent tot ketensamenwerking, heb je een niche te pakken. Dan willen mensen graag me je samenwerken en zijn je klanten blij met je.
En als je leiding geeft, doe het dan op een coachende manier zodat je die samenwerking tussen partners duurzaam kunt ontwikkelen
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063