17 september 2013, gepubliceerd door Centrum voor Excellent Leiderschap
Leiders, juist in tijden van crisis wordt leiderschap op de proef gesteld. Ingrijpende keuzes vergen degelijk leiderschap.
Crisis?
Waar de crisis zich het sterkst manifesteert, is over de volle breedte van het sociaalmaatschappelijke. Economisch is het zwaar weer, maar meer nog is het crisis in de wijze, waarop leiders de samenleving een dienst denken te bewijzen. Er wordt gesproken over procenten meer of procenten minder, over koopkracht en banenverlies. Er wordt gerekend, geanalyseerd en geprognosticeerd. De spreadsheet staat centraal. Maar, het gaat in de samenleving over mensen en hoe die mensen samen de uitdagingen van deze tijd aangaan. Schaalvergroting een panacee voor vele kwalen, zorgt voor een nog grotere afstand tussen leiders en geleiden. En buitenproportionele beloningen blijken nog aan de orde van de dag.
De ruimte voor mensen in organisaties wordt ingeperkt en strak geregeld in plaats van dat mensen ruimte krijgen om hun talenten zo goed mogelijk in te zetten. Verantwoordelijkheden, goed vast gelegd in regels voor “good governance”, zijn in handen van de top. Niet de klant, burger of het bedrijf staan centraal maar individuele belangen van bestuurders, topmanagers en hun adviseurs. De burger heeft zijn vertrouwen in de politiek verloren en alle regelingen van bovenaf tonen aan dat de politiek ook geen vertrouwen heeft in de burger.
Leiderschap
Leiderschap met aandacht voor mensen, met aandacht voor de verbanden tussen mensen is een belangrijke voorwaarde om weer met vertrouwen de toekomst in te gaan. Er is degelijk leiderschap nodig. Wij zien leiderschap als een ambacht, dat met zorg uitgeoefend wordt. Het gaat om werken vanuit een toekomstbeeld. Een toekomstbeeld dat je deelt met elkaar. Je werkt aan de verwerkelijking ervan met en door mensen in een samenhangend verband. Die mensen willen graag participeren en doen dat al. Er zijn initiatieven waarbij mensen hun eigen zorg organiseren zonder op de grote verzekeraars te wachten. Burgers organiseren hun eigen veiligheid. Bedrijven beginnen een bedrijfsschool voor hun eigen personeel. En in de TBS kliniek wordt de veiligheid geborgd door een sterk appel op eigen verantwoordelijkheid. De TBS’er zelf leidt de bezoeker rond door de instelling. Bij al die initiatieven gaat het om de vraag: “wat is jouw plan?” “wat ga jij doen?” “waar neem jij verantwoordelijkheid voor?” Grote mensen maken zich niet klein, weten waar ze goed in zijn en werken met anderen op die basis samen. Zij maken afspraken over leiderschap en randvoorwaarden en zo boeken zij succes. De leider staat er, kent de mensen en organiseert de dingen zo, dat medewerkers verantwoordelijkheden pakken, de doelen duidelijk zijn en men aandacht ervaart. Dit leiderschap is niet gebaseerd op positie en op macht maar heeft zijn basis in gezag dat ontstaat vanuit integriteit en betrouwbaarheid. Het spreekt de medemens aan op zijn of haar gedrag en toont moed.
Wij hebben inspirerende voorbeelden, voorbeelden, die wij tegenkomen in onze praktijk. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op, we gaan er graag over in gesprek.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063