29 mei 2013, gepubliceerd door Dirk Boersma
Luister, vraag door en beperk je in je oplossingsenthousiasme
Boos
Een boos gezicht kwam om de hoek van de kleine voetbaltribune. Het was niet moeilijk om te zien dat mijn dochter niet tevreden was. Een bezweet hoofd, zwarte vegen over haar gezicht, een afgezakte voetbalkous en een slordig volgepropte voetbaltas onder haar arm.
Heel anders was het toen ik haar bracht, een uur eerder. Ze had er zin in. Voor het eerst op een groot veld voetballen, voor het eerst 11 tegen 11. Nu gingen ze echt voetballen, ook met buitenspel en zo.
Nou, het bleek haar slecht te bevallen, het eerste uur. Ze vond er helemaal niks aan. Ze was boos, twee vriendinnen waren boos op haar en haar trainer had ook boos tegen haar gedaan. “Ik heb meer zweet van het roepen dan van het rennen” zei ze.
Alles moest ineens anders. Niemand had haar verteld dat ze haar medespeelsters aanwijzingen moest geven, maar de trainer had steeds geroepen dat zij moest roepen. De anderen hoefden helemaal niet te roepen. En, hij klonk boos als hij riep. Trouwens, eigenlijk kwam het misschien toch wel een beetje door haarzelf. Eigenlijk was ze zelf direct al begonnen met roepen, dat deed ze immers de wedstrijden hiervoor ook al. Misschien was het eigenlijk ook wel logisch dat de trainer zich juist tot haar richtte en niet tot de anderen. Het enige tegendoelpunt dat ze kregen kwam trouwens ook door haar vriendin die niet wilde luisteren. Die was op de verkeerde plaats gaan staan en had haar eigen tegenstander daardoor veel te veel ruimte gegeven. Ja, dan gaat het natuurlijk fout.
De trainer had gelijk
De trainer had ook wel gelijk, het klopte ook wel maar het was vervelend dat hij zo boos deed.
Voordat de wedstrijd begon had ik het wel gezien. De trainers hadden de eerste “grote meiden” wedstrijd goed voorbereid en aangepakt. Een uitgebreide uitleg over het spelen op een groot veld. Een bord erbij met de posities. Mijn dochter laatste man, haar ene BFF (best friend forever) voorstopper en haar andere BFF rechtsbuiten.
Kennelijk was er in de uitvoering van het plan van de trainer nog van alles fout gegaan. Mijn dochter zei: ”We hadden eerst toch ook nog wel even gewoon op een groot veld kunnen voetballen, we hoeven toch niet alles tegelijk”. Zo was er eigenlijk niet zoveel aan, dan bleef ze maar liever bij de E’s.
Bemoeien
Terwijl mijn dochter mij uitgebreid deelgenoot maakte van haar belevenissen kwam bij mij steeds meer de gedachte op me ermee te gaan bemoeien. Ik bedacht dat ik wel even met de coach kon gaan praten. Dat ik iets kon gaan zeggen over de aanpak of over de toon, die de muziek maakt. Ik kon een voorstel hierover aan mijn dochter niet langer onderdrukken en zei: ”Zullen we er nog even over gaan praten met de trainers?” Er kwam een resolute afwijzing, nee dat was niet nodig! Ik moest me er niet mee bemoeien.
Ik realiseerde me dat ik mijn oplossingsenthousiasme in toom moest houden. Ik moest mijn neiging tot adviseren en beter weten even onderdrukken. Luisteren en vragen waren voldoende voor mijn dochter. Al mopperend en pratend had ze haar emoties, haar indrukken en haar oordelen een plaats gegeven. Mijn bijdrage als luisteraar werd op prijs gesteld, aan mijn ideeën en adviezen heeft ze geen behoefte, daar komt ze zelf wel uit. Dat bleek ook wel de dag erop toen ze me vertelde dat ze er ook alweer met haar vriendinnen over had gesproken en dat nog veel meer een plekje gekregen had.
Het valt niet mee om ideeën en adviezen voor me te houden. Ik help zo graag, ik bemoei me er zo graag mee, ja, ten goede natuurlijk, maar bemoeien is bemoeien.
Vertrouwen
Ik mag vertrouwen hebben, vertrouwen in de kwaliteiten en de kracht van mijn dochter, haar vriendinnen en de trainers. Ook vertrouwen in de processen die zich tussen hen afspelen. Mijn belangrijkste bijdragen zijn luisteren, vragen en misschien een enkele keer, als een proces in een spiraal terecht komt of muurvast zit, partijen voorzichtig helpen die spiraal of die blokkade te doorbreken. Voor leidinggevenden zijn dat ook de bijdragen waar het op aankomt. Luisteren en vragen zijn de meest effectieve manieren van bemoeien. Het is genieten om de resultaten ervan te zien.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063