23 december 2014, gepubliceerd door Dirk Boersma
De recent overleden Indonesische schrijver,Sitor Situmorang benadrukt het belang van rituelen als het om verbinden gaat. Rituelen zorgen voor evenwaardigheid. In rituelen wordt er meestal niet de baas gespeeld. Gianpietro Petriglieri legt uit hoe dat zit.
Rituelen
Sitor Situmorang vertelt, in de gesprekken die in 2004 door de VPRO werden uitgezonden, over zijn eerste levensjaren in een vallei aan de voet van de vulkaan op een eiland in het Toba meer. Hij vertelt hoe belangrijk die rituelen waren voor de samenleving waartoe hij toen behoorde. Hoe die rituelen een essentiële rol speelden in het je met elkaar verbonden voelen. Dat was het geval als het om de eigen vallei ging. Het was ook het geval als het ging om de vreedzame samenleving met de andere valleien waar andere stammen leefden. Ook die hadden er hun rituelen voor. En al die rituelen waren verankerd in de wereld, die men veronderstelde op de top van de berg. Het betekende ook dat het niet alleen maar ging om mensen en hun onderlinge verhoudingen maar ook om hun verhouding tot de natuur, de dieren, de planten, de natuurelementen.
Kerst en Oud en Nieuw
De Nederlanders verstoorden die verhoudingen ingrijpend. Het was onzin, het was bijgeloof, het was niet rationeel en het hield de vooruitgang tegen. In zijn poëzie laat Stumorang regelmatig voelen hoe hij terugverlangt naar de harmonische verhoudingen uit zijn jeugd en de rituelen, die daar voorwaarde voor zijn. Wij zijn nu eind december ook in een tijd aangekomen waarin onze rituelen belangrijk zijn. We vieren Kerst en Oud en Nieuw. Er was een tijd dat ik moeite had met die rituelen. De dagen tellen toch gewoon door. Wat is nu toch het verschil tussen 31 december en 1 januari? Dat is toch arbitrair. Je kunt net zo goed op 15 januari of op 15 december Oud en Nieuw vieren.
Oeroud
De rituelen die bij Kerst en Oud en Nieuw horen zijn oeroude rituelen. Op 21 januari 2013 schreef Gianpiero Petriglieri, hoogleraar organisatiegedrag aan Insead, een artikel over het belang van rituelen. Het artikel verscheen in Harvard Business Review. Petriglieri schreef het artikel naar aanleiding van de tweede inauguratie van Obama. Het artikel hielp mij om wat beter te doorgronden wat het belang is van rituelen. Jarenlang had ik niets met rituelen: poespas en flauwekul. Zonde van de tijd en van het geld. Mijn HBS diploma ontving ik demonstratief in de meest gehavende kleding die ik kon vinden en mijn ouders waren diep teleurgesteld dat ik mijn bul alleen maar bij de administratie van de universiteit ging ophalen. En Kerst en Oud en Nieuw waren aan mij niet besteed. Het gaat om de inhoud en niet om al die vormen waarin inhoud wordt gestoken. Die vormen stelden niets voor vond ik.
Betekenis
De laatste jaren merk ik dat daar wel verandering in is gekomen. Extra aandacht geven aan het afscheid van iemand vind ik nu ook een zinvolle activiteit en ik doe met plezier mee als er daarvoor iets georganiseerd moet worden. Het werk van Situmorang en het artikel van Petriglieri geven mij vervolgens meer inzicht in het belang voor rituelen in relatie tot leiderschap. En nu Kerst en Oud en Nieuw weer voor de deur staan en koning Willem Alexander weer de traditionele kerstboodschap tot het volk zal richten,wil ik de inzichten van Petriglieri graag delen.
Mens blijven, terwijl je voor zulke grote uitdagingen staat en er zulke hoge eisen aan je worden gesteld. Dat biedt grote kansen maar ook risico’s. Rituelen helpen daar vorm aan te geven.
Stel je vraag via ons contactformulier
Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met
+31 492386063