Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Evenwaardigheid en vitaliteit

25 januari 2016, gepubliceerd door Dirk Boersma

Vitaliteit is een onderwerp waar veel over geschreven en gesproken wordt. Vitale organisaties, vitale medewerkers, vitale samenlevingen. Vaak gaat het bij vitaliteit over bewegen en gezond eten. Ook gaat het over de vraag waar de verantwoordelijkheid ligt, bij de baas of bij de medewerker? Het is echter erg belangrijk daarbij om te kijken naar de relatie tussen baas en medewerker en te werken aan meer bewustzijn op dat punt. Leiderschap is bewust bezig zijn met het werken aan evenwaardige relaties. Daarmee wordt een stevige basis voor vitaliteit en duurzaamheid gelegd

Moedeloos
Het is nu 14 jaar geleden dat ik mijn baas bij KPN vertelde dat ik weg ging bij KPN. Het had me bijna twee jaar gekost om tot dat besluit te komen. Twee jaar waarin het steeds moeilijker was geworden om nog naar kantoor te gaan. Twee jaar waarin me nutteloos gevoeld had. Ondanks de mooie titel, het sjieke kantoor en de mooie leaseauto. Elke morgen als ik al vroeg in de auto naar Den Haag zat, vroeg ik me weer af waar ik een bijdrage aan leverde, En elke avond als ik om zes uur opnieuw in de file stond, gespannen omdat ik nog moest koken, en me afvroeg wat ik nu waar aan had bijgedragen, kon ik mezelf ook geen goed antwoord geven. Waar diende dit leven eigenlijk toe?

Nieuwe energie
En toen ik het gezegd had, toen de kogel door de kerk was, voelde ik me opeens zo licht, ik voelde de energie weer terug komen. Mijn baas vroeg me nog een aantal maanden te blijven omdat dat, gezien de voorziene reorganisaties, beter uit zou komen. Daar had ik met “ja” op geantwoord. Maar het gekke was dat ik ineens op een totaal andere manier naar het werk keek. Ik voelde me vrij, vooral vrij om weer te zeggen wat ik vond van dingen om mijn mening te geven als ik het ergens niet mee eens was. Ik kon weer de rol spelen zoals ik die wilde spelen. De jaren ervoor had ik me aangepast aan wat ik dacht dat de norm was. Ik had mij gevoegd in de bedrijfscultuur en was de moed kwijt geraakt om daarin mezelf te zijn. En zo had ik ook mijn energie en mijn vitaliteit verloren.

Meehuilen
Dat had ik natuurlijk nooit openlijk zo uitgesproken. Ik had mee gehuild met de wolven in het bos en nu bleek hoeveel energie me dat gekost had. Soms is dat meehuilen namelijk het makkelijkst en vaak doen we het ook onbewust. Dat bleek als bij de experimenten van Solomon Asch ruim 60 jaar geleden, onderzoek wat recent werd herhaald door Gregory Berns. Sandra Blakeslee schrijft erover in de New York Times van 28 juni 2005. Berns herhaalde het onderzoek van Asch maar voegde daar een MRI scan bij de proefpersonen aan toe zodat hij kon zien in welke delen van de hersenen er meer activiteit te zien was. Het onderzoek van Berns bevestigde het onderzoek van Asch, we zijn inderdaad sterk geneigd het oordeel  te volgen van de groep waar we bij horen. Berns ontdekte dat mensen, die zich aansloten bij het oordeel van anderen een verhoogde hersenactiviteit lieten zien in dat deel van de hersenen waar de waarneming verwerkt wordt, dat betekent volgens Berns dat waarneming daadwerkelijk beïnvloed wordt door wat anderen denken.

Sociaal ongemakkelijk

Bij de enkeling, die ondanks wat anderen zeiden toch onafhankelijk een eigen waarneming deden en afweken van wat de rest van de groep deed, constateerde Berns een toegenomen activiteit in dat deel van de hersens waar emoties verwerkt worden. De conclusie van Berns is dat de mensen, die zich onafhankelijk van de groep opstellen zich emotioneel minder comfortabel voelen. Je aansluiten bij anderen voelt kennelijk goed en onafhankelijk oordelen heeft een sociale prijs. In het artikel wat professor Arthur Dobrin hierover schrijft in Psychology today wordt het belang van relaties benadrukt. Als relaties wederszijds versterkend zijn is dat een belangrijke bron voor geluk, voor inspiratie, voor vitaliteit. Als er echter sprake is van een ongelijke machtsverdeling, als de ene kant de andere kant misschien onbewust psychologisch klein maakt of de situatie ertoe leidt dat iemand zich klein maakt en aanpast dan zal er moedeloosheid optreden, en vitaliteit zal ver te zoeken zijn. Vitaliteit is dus niet alleen een kwestie van gezond eten, regelmatig naar de fitness en mindfullnes, ook niet als de baas dat aanbiedt. Vitaliteit betekent je bewust worden van de relaties ook op je werk, je bewust worden van het belang van evenwaardigheid.

Relaties
Margereth Wheatly wijst ook op het belang van de relaties. Zij schrijft dat relaties de elementaire bouwstenen zijn van organisaties. In relaties worden de kwaliteiten van individuen zichtbaar of relaties zorgen ervoor dat ze onzichtbaar blijven. Coachend leiderschap is ervoor zorgen dat jij en de mensen in de organisatie zich daar bewust van worden en vanuit dat bewustzijn samen zorgen voor evenwaardigheid in die relaties. Alleen dan blijft een organisatie vitaal en blijven mensen in een organisatie vitaal. Zo neem je je verantwoordelijkheid voor het duurzaam omgaan met de P van people. Graag wil ik in dit verband ook nog wijzen op het interessante artikel wat prof.Wilmar Schaufeli van de universiteit van Utrecht hierover schreef

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063