Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Drie keer moed

25 februari 2017, gepubliceerd door Dirk Boersma

Een MBA is een begerenswaardige titel, toch is een MBA niet de garantie voor succes. Het is de moeite waard om goed te kijken om welk gedachtegoed het gaat.

Een CV
Een CV met een MBA uit de VS. Het CV lag voor me, het was door een collega op mijn bureau gelegd met daarbij de opmerking dat we de man van wie dit CV was zeker moesten aannemen, want we waren toch op zoek naar de beste mensen en mensen, die zich kwalificeerden voor een toppositie in ons snel groeiende Telecombedrijf.

Twijfel
Ik twijfelde. Ja, de man van wie het CV was kon ongetwijfeld goed studeren, maar betekende dat ook dat hij goed leiding zou kunnen geven? Betekende een MBA niet juist dat het iemand was die veel zekerheden nodig had alvorens zich op de arbeidsmarkt te begeven? Was een MBA wel een aanbeveling?

Harvard
In dezelfde tijd dat ik over dit CV twijfelde, werd er een boek uitgegeven: Inside the Harvard Business School. Het boek gaat over mensen met een MBA van Harvard en wat zij allemaal bereikt hebben in de wereld. Een paar jaar geleden hebben de hoogleraren Henry Mintzberg en Joseph Lampel de moeite genomen om eens wat beter te kijken naar de mensen, die in het boek genoemd worden.

Opzienbarend
En zij komen tot opzienbarende ontdekkingen. Ze schrijven erover in een publicatie van 22 februari 2017. De meerderheid van de genoemde mensen deed het slecht, het bedrijf waar ze leiding aan gaven ging failliet, ze werden ontslagen. Er was een kleine minderheid die het wel goed deed. Maar, zeggen Mintzberg en Lampel, deze cijfers laten niet zien dat het volgen van een MBA je tot een betere leider maakt.

Niets veranderd
En het gekke is, zegt Mintzberg, dat hij deze bevindingen ook al in 2001 en 2004 publiceerde maar dat er niets veranderd is sinds die tijd. Mintzberg wijst ook op recent onderzoek waaruit blijkt dat het met door MBA’s geleide bedrijven minder goed gaat dan met bedrijven die geleid worden door mensen die geen MBA gedaan hebben. En, concludeert Mintzberg, een MBA kan je helpen goed te worden in finance of in marketing, maar een MBA helpt je niet om het leiding geven onder de knie te krijgen.

Wondertools
Die conclusie wordt bevestigd door professor Paul Matthijsens,  de dean van de kleine Antwerp Management School. Volgens Matthijsens bieden de grote MBA’s  en met name die in de VS een kader met daarin wondertools, wonder-instrumenten, die altijd overal werken. Dat is een benadering, die ervoor zorgt dat je elke nuance mist. Een benadering die gebaseerd is op de gedachte dat alles top down geregeld kan worden en dat hiërarchie nodig is.

Sociale verantwoordelijkheid
Matthijsens zet daar de benadering van de kleine Antwerp Management School tegenover. Sociale verantwoordelijkheid en oriëntatie op de eigen omgeving staan centraal. De school probeert juist iets te doen met de zachte kanten van studenten en wil bewustzijn daarvoor creëren, kritisch  denken stimuleren  en verbanden leren zien.

Moed
Europa kent ook een grote businessschool, Insead. Een van haar toonaangevende hoogleraren, professor Gianpiero Petriglieri, zegt dat het bij leiderschap om moed gaat. Petriglieri noemt twee soorten moed. Om te beginnen de moed om ergens voor te staan. Dat is moed waardoor je zichtbaar wordt en mensen je kunnen volgen. Maar er is ook een tweede moed nodig, zegt hij, dat is de moed om vragen te stellen. Daarmee verbind je je met anderen en laat je merken dat je anderen nodig hebt. Dat je niet zelf alles weet. Zelf wil ik daar graag nog een derde moed aan toevoegen en dat is de moed om je kwetsbaar op te stellen, daarmee laat je je afhankelijkheid van anderen  zien en stel je je evenwaardig op.  Echt leiderschap wordt zichtbaar in het tonen van die drie soorten moed en in het leven van je eigen verhaal. Het vertellen van je verhaal is niet voldoende zegt Petriglieri, het gaat erom dat je je eigen verhaal leeft. Daarvoor is het nodig dat je jezelf kent en weet wat je emoties met je doen en dat leer je door te reflecteren op je eigen gedrag. En het helpt als anderen je een spiegel voorhouden.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063