Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Nieuw taylorisme

06 augustus 2013, gepubliceerd door Monty Trapman

Degenen die het werk uitvoeren hebben doorgaans de beste ideeën over hoe het beter kan.

Kunstenaarschap
Een statement uit het begin van de twintigste eeuw van schrijfster Mary Parker Follet: Leadership is the art of getting things done through other people. Yes, dat is waar. Maar er zijn toch wel wat kanttekeningen bij te maken. Is het een kunst of gewoon een vak. Of misschien allebei? Als je meesterschap in je vak bereikt, verhef je dan het vakmanschap naar kunstenaarschap? Ja dus. Daarom hebben wij ook een opleiding Bekwaam leidinggeven en een opleiding Excellent leiderschap. Om zowel vakmanschap als kunstenaarschap te helpen ontwikkelen.

Afdwingen of samenwerken
En is het “through other people” of wellicht “with other people”?
Follet maakt onderscheid in leidinggeven tussen power over en power with. Bij de eerste gebruikt zij de term coercive, het is een directieve stijl van opleggen, afdwingen. Bij de tweede gebruikt zij coactive, het is een stijl van samenwerken.

Return on investment
Ik herinner mij heel wat discussies over de medewerker als menselijk kapitaal, of en zo ja hoe we dat wellicht op de balans konden zetten. Dan kan je er een financiële waarde aan toekennen, er in investeren, op afschrijven en een misschien ook nog wel een ROI op berekenen. Daarmee zijn mensen dat teruggebracht tot een middel, zo ongeveer op het niveau van rekenmachientjes, potloden en gummetjes.
Bij coachend leidinggeven, en Follet zal het daar vast van harte mee eens zijn geweest, gaat het niet om het kapitaliseren van mensen. Coachend leidinggeven gaat uit van coactive. Er is natuurlijk wel een hiërarchie, maar je werkt samen als partners met respect voor ieders rol daarin.

Verantwoordelijkheid
Mensen hebben een eigenschap die alle andere middelen niet hebben: mensen kunnen verantwoordelijkheid nemen. Alleen al hierom kun je ze niet op een lijn zetten met andere productiemodellen. En mensen kunnen zich ontwikkelen. In ons gedachtegoed is het essentieel hier aandacht aan te besteden, hier op te sturen. Mensen zijn dan partners, ieder vanuit eigen kwaliteit, ervaring, deskundigheid. Mensen kunnen meedenken, andere ideeën, en wellicht betere, aandragen. Een medewerker die verantwoordelijkheid neemt stuurt zichzelf op een optimaal resultaat. Wat zou voor een leidinggevende dan meer lonen: alleen maar sturen op resultaat, of vooral sturen op zelfsturing van medewerkers?

Verbeteren
Willem Verhoeven beschrijft in zijn boekje Modern times: pleidooi voor nieuw taylorisme voor verantwoordelijkheid bij degenen die het werk uitvoeren. In de fabriek van mijn vader liep ooit een man rond in een beige stofjas, gewapend met klembord, potlood en stopwatch. Zijn taak was het analyseren van de werkzaamheden en vervolgens verbetervoorstellen te doen. Ik moet er nu om grinniken, omdat ik heel goed zag dat iedere medewerker meteen anders begon te werken als die man in de buurt kwam. Mijn vader zou waarschijnlijk goedkoper en beter zijn afgeweest als hij gewoon aan de medewerkers had gevraagd hoe het beter zou kunnen. Willen Verhoeven stelt terecht dat als medewerkers de systemen in hun werk kunnen beheren en optimaliseren er voordelen ontstaan die je vanachter je bureau of tekentafel niet bedacht krijgt. Wat mij betreft gaat het dus om getting things done with other people. Dan geef je geen opdrachten, dan stel je vragen en maak je afspraken waar je zo nodig ook op aanspreekt.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063