Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Hoe krijg je goed gereedschap?

29 september 2016, gepubliceerd door Dirk Boersma

Goed gereedschap is het halve werk, leerde ik van een handige vriend. Dat is in organisaties waarin we werken ook het geval. En dat geldt niet alleen voor het computernetwerk, de software, de hefbrug, de smeerkuil of de betonmixer, maar vooral ook voor de mensen die er mee moeten werken. Die mensen hebben net als het gereedschap aandacht nodig. Aandacht van hun baas en van hun collega’s

 Doe het zelf
Mijn vader was niet handig, niet zo’n vader die van alles zelf doet in en om het huis. Wij misten trouwens ook het gereedschap om daar handig in te worden. Een hamer, een nijptang en een schroevendraaier. Regelmatig was ook één van deze gereedschappen zoek en het gevolg daarvan was dat ik vaak de nijptang als hamer gebruikte en de hamer om spijkers uit te trekken inzette. En je raadt het gevolg al. Zelden lukte het een klusje tot een goed einde te brengen. Er zat iets scheef, er zaten verkeerde gaten in, het hout was gespleten en ga zo maar door.

Niet belangrijk
Mijn vader vond het denk ik niet echt belangrijk, want hij heeft nooit geld gestoken in beter gereedschap. Hij heeft zijn zonen ook geen liefde voor het doe het zelven bijgebracht. Mijn vier broers en ik zijn er geen van allen echt goed in geworden. Het heeft er wel toe bijgedragen dat we ergens anders goed in werden, namelijk in het bedenken van creatieve oplossingen of het verleiden van anderen om een klusje voor ons op te knappen. Dat laatste is inderdaad erg handig. Het eerste roept nog wel een de lachlust van omstanders op.

Goed gereedschap
Van een vriend die wel heel handig is, leerde ik dat het van groot belang is om voor goed gereedschap te zorgen als je resultaten wilt bereiken. Om die reden heb ik, toen ik met mijn vrouw en kinderen een eigen huishouden moest runnen gezorgd voor beter gereedschap. Zelfs soms echt goed gereedschap, maar toen brak mij iets anders op. Ik had niet geleerd ermee te werken. En zo krijg je een goede zaag kapot. Je drukt er veel te hard op. Je moet de zaag het werk laten doen, zei de timmerman op een gegeven moment nadat hij een tijdje naar mijn geklungel had staan kijken. Als de zaag goed geslepen is hoef je alleen de beweging maar te maken, de zaag doet dan de rest. Ik keek hem ongelovig aan, maar probeerde het toch en ja hoor, het werkte. Toch zit dat duwen en kracht zetten er nog steeds in en betrap ik me erop dat ik de zaag toch weer aan het vernielen ben.

LeerKRACHT
In de Correspondent van vandaag staat een mooi artikel over de stichting leerKRACHT. Strekking is als volgt. We vinden de kwaliteit van het onderwijs belangrijk dus wat we moeten doen is zorgen dat de leerkrachten beter worden, beter worden in de hoe ze met de kinderen omgaan en in hoe ze hun vak beheersen. Want leraren zijn het belangrijkste gereedschap in het onderwijs, steek daar je tijd en energie dus in.

Leidinggevenden
En om de leerkrachten beter te maken is het noodzakelijk het leidinggeven  te verbeteren. Want alleen als de leiding goed omgaat met het gereedschap kan dat gereedschap beter worden. Het bijzondere aan mensen is dat ze kunnen groeien en ontwikkelen. Het is noodzakelijk dat de leidinggevenden daar de voorwaarden voor scheppen. Daarvoor is het vooral belangrijk dat de leidinggevenden goed met de leerkrachten omgaan, dat ze aandacht voor de leerkrachten hebben, voor wat de leerkrachten doen. Niet om te controleren of om af te rekenen maar om te stimuleren, om aan te moedigen en om als het nodig is een hart onder de riem te steken.
Het is ook belangrijk een klimaat te scheppen waarbij leraren elkaar kunnen steunen en stimuleren. Als je dat kan win je enorm aan kracht. En het grappige is: als leraren goed samenwerken schep je een klimaat waarin kinderen zich veilig en vertrouwd voelen en dat is heel goed voor hun ontwikkeling.

Bedrijfsleven en overheid
De aanpak die in de Correspondent beschreven wordt werkt ook prima in het bedrijfsleven en in overheidsorganisaties, eigenlijk overal waar mensen met elkaar een dienst leveren of een product maken. Samen een toekomstbeeld vast stellen, samen naar de situatie van het hier en nu kijken, samen nadenken over de stappen die gemaakt moeten worden en daar afspraken over maken. Een coachende stijl van leidinggeven is daar heel  praktisch voor. En net als met rekenen en schrijven kun je dat als je de goede instelling hebt goed leren. Je moet er alleen wel tijd in steken. Dat is dan wel tijd, die je later dubbel en dwars terug verdient.

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063