Wij helpen je graag verder! +31 492386063

Geduld oefenen

31 januari 2019, gepubliceerd door Dirk Boersma

 

If I have ever made any valuable discoveries, it has been owing more to patient attention, than to any other talent.
toegeschreven aan Isaac Newton

Driftig
In mijn jeugd was ik een driftig mannetje en mijn ouders hadden in dat opzicht heel wat met mij te stellen. Geduld was mij vreemd. Als ik teleurgesteld en of boos was reageerde ik onmiddellijk. Dirk heeft een geringe frustratietolerantie hoorde ik mijn vader dan vaak zeggen.  Ik hoorde ook heel wat keren dat ik eerst eens tot tien moest tellen of dat ik beter even een stukje kon gaan wandelen alvorens te reageren vanuit mijn boosheid. En met name dat wandelen hielp ook wel.

De monteur
Hoe het gekomen is weet ik niet maar mijn driftigheid is in de loop van de jaren wel minder geworden en sommige mensen noemen mij zelfs rustig en geduldig. In elk geval weet ik wel  dat ik in mijn tijd bij het transportbedrijf met verbazing keek naar Harry,de monteur, die met name in de periode van de suikerbietencampagne elke avond langs kwam om de vrachtwagens, die veel te lijden hadden van het groffe werk, de smalle weggetjes, de modder en de laad en los installatie op de suikerfabriek. Vaak waren we zelf al begonnen met het herstel van alles wat kapot gegaan was tijdens het werk. Daar kon ik trouwens ook heel driftig van worden, van moeren en bouten die niet los wilden. Dan zocht ik gauw een ijzeren pijp en zette die op de sleutel. Zo kon ik meer kracht zetten. Het gevolg was dan niet dat de moer los ging maar dat alles afbrak en we nog verder van huis waren. Dat ging dan gepaard met veel getier en gevloek maar het hielp niet om de auto te herstellen. Er zat niets anders op dan op Harrie wachten en als Harrie dan kwam, trok hij z’n overall aan en ging eerst eens rustig op een kistje zitten. Na even rustig gezeten te hebben, zei hij dan: ‘dou mie dit es eem’, dou mie dat es eem’. (geef me dit en dat eens even) en dan ging hij rustig aan de slag. Bijna altijd loste hij dan het probleem zonder schelden en vloeken op.

Aandacht
Het was in diezelfde tijd dat ik het boek:  ‘Zen en de kunst van het motoronderhoud’van Robert M. Pirsig,  las. In dat boek beschrijft Pirsig het onderhoud aan zijn motor op een lange reis.Wat sterk in het oog springt zijn de rust en de aandacht waarmee hij aan zijn motor werkt. Hij toont veel geduld en dat geduld brengt hem resultaat in het functioneren van de motor maar ook in de vreugde, die hij ervaart tijdens zijn tocht.

Geduld een kwaliteit
Het zal inmiddels wel duidelijk zijn dat geduld voor mensen, die leiding geven een belangrijke kwaliteit is. Ik schreef daar al eerder blogs over. Tegelijkertijd is het niet zo moeilijk om te zien hoe hoe lastig het is om geduld te ontwikkelen. Mensen, die rustig wachten worden meestal niet gezien als geboren leiders. Aan de andere kan kom je ook op allerlei plaatsen tegen hoe essentieel de kwaliteit ‘geduld’is, voor een leider. Ed Batista als docent en executive coach verbonden aan Stanford, gaf  deze week in een tweet bovendien aan dat geduld gedrag is en dus te leren. Hij verwijst daarvoor naar een mevrouw die daarover zinvolle dingen schrijft. Haar naam is Pema Chödrön.

Jezelf trainen

In een artikel van 2005 zet ze uiteen hoe je jezelf kunt trainen in het ontwikkelen van geduld. Het artikel gaat over het omgaan met angst en agressie. Angst en agressie zorgen voor  een sterke impuls tot handelen. Dat handelen leidt er echter bijna altijd toe dat de angst en de agressie toenemen in plaats van afnemen. Je handelt om je rotgevoel kwijt te raken. Uit boosheid, hard tegen een muur aanslaan en er een gekneusde hand aan overhouden. Zo kan ik nog veel voorbeelden noemen. Chödrön benadrukt dat geduld betekent dat je niet handelt maar dat je ook niet onderdrukt.

Dialoog
Het is belangrijk om je bewust te zijn van je angst of je boosheid om ermee in contact te treden. Je gaat met jezelf in gesprek. Je gaat bij jezelf op zoek naar hoe en waar die boosheid of angst opkwamen. Wat dreigde of dreig je kwijt te raken, want daar is vrijwel altijd het begin van angst en boosheid te vinden? Welke behoefte van jouw kwam in de knel?
Het is niet makkelijk om daar mee bezig te zijn als je veel emoties voelt. Het is dan alsof je op een wild paard zit of misschien op een wilde olifant om de metafoor van Johathan Haidt nog maar eens te gebruiken. Door daar elke keer opnieuw bewust mee bezig te zijn, kunnen we veel leren zegt Chödrön. We ontdekken dat we mens zijn en dat we niet alles kunnen oplossen.

Niet onderdrukken
Ze benadrukt dat het van groot belang is je boosheid en je angst niet te onderdrukken maar er bewust mee bezig te zijn. Geduld helpt ons met ontdekken, Agressie helpt ons met vast gaan zitten is haar stelling.

Loslaten
Geduld helpt ons met ontdekken waar we aan vast zitten en te onderzoeken hoe we dat los kunnen laten. Is het onze status, ons eergevoel, ons zelfbeeld, ons imago? Want om zulke dingen gaat het als we ons geduld verliezen. Hoe kunnen we ons geduld bewaren en juist die dingen die ons vast zetten los laten? Iets loslaten is heel moeilijk. Maar loslaten maakt de pijn die je ervaart kleiner. Vasthouden vergroot juist de pijn.
Een bijkomende uitdaging is dat het leren geduld te hebben een proces is waarin je regelmatig de mist in zult gaan. Wees dan niet hard tegen jezelf, heb geduld met jezelf en begin met kleine dingen.

Je zult op een gegeven moment echter ontdekken dat geduld hebben en dus loslaten je een gevoel van opluchting geeft en er verbinding ontstaat met de zachte krachten in jezelf.

Ik ben blij dat ik in dat opzicht aan het leren ben geslagen. Wat wil jij?

En wil je hierover of over iets anders verder praten bel dan 0622995926 of mail dirkboersma@excellentleiderschap.nl

Stel je vraag via ons contactformulier

Neem contact met ons op!
Voor al je vragen kun je bellen met

+31 492386063